ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ 10% ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΑΓΟΡΑ.
Αρχική / Υπηρεσίες / To μέλλον είναι η ψυχική ευεξία

To μέλλον είναι η ψυχική ευεξία

To μέλλον είναι η ψυχική ευεξία

Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι οι υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας έχουν αυξηθεί αλλά και η ζωή μας κινείται πλέον σε ταχύτατους ρυθμούς, αυξάνοντας τις απαιτήσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία δίνει προσοχή στο να διατηρεί ένα υγιεινό lifestyle καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή και η γυμναστική για τον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όμως με την ψυχική μας ευεξία και πόσο σημαντικό είναι να θέσουμε και αυτόν τον παράγοντα ως εξίσου σημαντικό ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή;

Σύμφωνα με μια αναφορά του 2017 της Global Wellness Summit, οι επαγγελματίες της ευεξίας προβλέπουν σοβαρά νέα προβλήματα ως trends στο μέλλον όπως το εργασιακό burnout, η κατάθλιψη, οι διαταραχές άγχους, η μοναξιά και ο εθισμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένα στα τέσσερα άτομα θα επηρεαστεί από ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές κάποια στιγμή στη ζωή του και ότι 450 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν αυτήν την περίοδο από αυτές τις καταστάσεις, προβλέποντας ότι έως το 2030 ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη υγεία θα είναι η κατάθλιψη – και όχι η παχυσαρκία όπως θεωρούνταν. Ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε λόγω CoVid-19, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και πώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη πρέπει να ενισχυθούν ώστε να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που παρουσιάζουν στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση των ψυχικών μας δυσκολιών και σε καμία περίπτωση μια ψυχική νόσος δε μπορεί να αντιμετωπισθεί με επισκέψεις μας σε πολυχώρους ευεξίας και χαλάρωσης. Η ψυχική υγεία είναι κάτι διαφορετικό από την ψυχική ευεξία και παρόλο που είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους, μόνο κάποιος ειδικός ψυχική υγείας μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης ή άλλων ψυχολογικών δυσκολιών.

Παρόλα αυτά η βιομηχανία Spa μπορεί να μας εισάγει στην έννοια της ψυχικής ευεξίας και να μας δείξει πόσο σημαντικό είναι για την ζωή μας να φροντίζουμε σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά τον εαυτό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι δείχνουν πλέον πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και τη βελτίωση της ευεξίας τους αλλά και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πώς η ψυχική ευεξία συνδέεται με την ψυχική υγεία. Δείχνοντάς το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την ψυχική μας ευεξία, αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να εξαλειφθεί το στίγμα της ψυχικής νόσου, και να μας προσανατολίσει στο να αναζητούμε μεγαλύτερη ηρεμία, ικανοποίηση και αυτογνωσία στη ζωή μας.

Η ψυχική ευεξία είναι ένας νέος όρος και αναφέρεται στην ισορροπία που έχουμε στο σώμα και στο νου μας. Δε μπορούμε να μιλάμε για ψυχική ευεξία εάν δε προσέχουμε και την σωματική μας ευεξία. H ευεξία λοιπόν είναι μια ολιστική προσέγγιση όπου νους και σώμα είναι αλληλένδετα και δουλεύουν συνεργατικά οδηγώντας μας στο να ζήσουμε μια πιο γεμάτη ζωή. Είναι το αίσθημα ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά όσα μας ευχαριστούν, στην καθημερινότητά μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Έχω καλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας δε σημαίνει ότι δε θα έρθω αντιμέτωπη με καμία δύσκολη κατάσταση στη ζωή μου. Αντίθετα, σημαίνει ότι νιώθω επαρκής να καταφέρω να ανταπεξέλθω τις δυσκολίες του μέλλοντος.

 

Ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι πολυεπίπεδος. Φροντίζω τον εαυτό μου με το να τρέφομαι υγιεινά και να γυμνάζομαι, με το να κοιμάμαι καλά και να κοινωνικοποιούμαι. Ωστόσο, από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι το να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να χαμηλώσει τους ρυθμούς του, να ακούσω τα συναισθήματά μου και να μου προσφέρω στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας ώστε να επικεντρωθώ σε αυτά που έχω ανάγκη εκείνη τη δεδομένη στιγμή, βάζοντας στην άκρη το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Η τήρηση μας υγιούς ρουτίνας μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή, να βοηθήσει τη διανοητική λειτουργία και να διευκολύνει την αντιμετώπιση του στρες. Με τη σειρά του, το να αισθάνεσαι ψυχικά καλά μπορεί να ενισχύσει το κίνητρό να μείνεις σε υγιείς συνήθειες.

Ο παραδοσιακός ρόλος της βιομηχανίας Spa άλλαξε καθώς οι καταναλωτές απαιτούν πιο ολιστικές προσεγγίσεις για την ευεξία τους και οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν – και πρέπει – να προσαρμόσουν τον τρόπο που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες. Καθώς μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερο για το πώς συνδέεται το σώμα με το πνεύμα και καθώς οι περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους οι παραδοσιακές δραστηριότητες ευεξίας όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η καλή διατροφή μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία, η βιομηχανία Spa δίνει προσοχή και εξελίσσεται. Στη τελική, η εν λόγω βιομηχανία θέσπισε από καιρό μερικούς από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευεξίας και δε θα μπορούσε να μην φέρει την πολυετή της εμπειρία σε ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Η αντιμετώπιση της ψυχικής ευεξίας σε ένα Spa είναι απαραίτητη. Πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους, τα προγράμματα που συνδυάζουν σωματικές αλλά και πνευματικές συνιστώσες μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για την ψυχική μας ευεξία. Οι ολιστικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί να συμβάλουν θετικά στην μείωση του αυτό-αναφερόμενου αντιληπτού στρες και του άγχους στη ζωή μας. Οπωσδήποτε μια επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο μας χαλαρώνει και έχει συσχετισθεί θετικά με τόνωση της αυτοπεποίθησής μας.

Οι κλινικές μελέτες αλλά και οι εκατοντάδες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύνδεση μεταξύ των παραδοσιακών δραστηριοτήτων ευεξίας και ψυχικών δυσκολιών. Στοιχεία έχουν δείξει ότι παραδείγματος χάριν, το μασάζ έχει θετική επίδραση στα προσωρινά καταθλιπτικά συμπτώματα ή στο προσωρινό άγχος ενώ τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει κάποιο όφελος ως τουλάχιστον άνοσό-ενισχυτικό για τις συμβατικές θεραπείες. Η προσέγγιση και η φιλοσοφία των καλά εκπαιδευμένων θεραπευτών ευεξίας μπορεί να δράσει ενισχυτικά της συμβατικής ψυχιατρικής εκπαίδευσης και μπορεί επομένως να αποτελέσει έναν σημαντικό πρόσθετο πόρο για την υποστήριξη των ανθρώπων.

Μια προσεκτική και συνεργατική προσέγγιση στη φροντίδα μπορεί να αποδειχθεί αρωγός για την ψυχική ευεξία. Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και οι επαγγελματίες ευεξίας αλλά και κλινικοί ερευνητές. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της West Virginia και ειδικότερα το Rockefeller Neuroscience Institute (RNI)βρίσκονται εν μέσω μιας επιστημονικής έρευνας σχετική με το μηχάνημα Zerobody. ToZerobody, μια νέα προσέγγιση που υπογραμμίζει τα θετικά αποτελέσματα της λεγόμενης επίπλευσης (floatation), ερευνάται από Νευροεπιστήμονες του RNI, ως προς την ικανότητά του να βοηθήσει το νευρολογικό μας σύστημα να ανακάμψει από το υποκειμενικό άγχος, να βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και να μειώσει τα φυσιολογικά επίπεδα του ημερήσιου στρες. Το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου και τα υψηλά επίπεδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματα, την υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Συνδυαστικές έρευνες σαν αυτήν, υποδηλώνουν την ανάγκη αλλά και την νέα τάση η οποία φέρνει στο προσκήνιο την ψυχική υγεία και ευεξία και μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ώστε να μπορούμε να αναζητούμε πάντα και παντού την συναισθηματική μας ισορροπία. Συνεπώς οι συνεργατικές προσεγγίσεις των δύο κλάδων, όταν γίνονται υπεύθυνα και επιστημονικά τεκμηριωμένα μπορούν να προσφέρουν θετικά αποτελέσματα και μια ολιστική αντιμετώπιση για την υποστήριξη της ψυχικής μας ευεξίας. Ακριβώς όπως ο τουρισμός ευεξίας που αναπτύχθηκε παράλληλα αλλά είναι διακριτός από τον ιατρικό τουρισμό, η αναζήτηση της ψυχικής ευεξίας αναπτύσσεται παράλληλα -και συνάμα διαφορετικά – από την ψυχική υγεία. Η διάκριση είναι σημαντική και η ψυχική ευεξία θα είναι μια νέα κατηγορία και κουλτούρα, με πολλούς νέους δρόμους για να αναζητούμε την συναισθηματική ισορροπία. Συνεπώς είναι στο χέρι μας να προσανατολιστούμε προς τον εαυτό μας και να μάθουμε να ακούμε αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Το μέλλον είναι η ψυχική μας ευεξία.

Έχετε απορίες; Ρωτήστε τους ειδικούς

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πώς να «ξεπλύνουμε» τις τοξίνες
Υπηρεσίες 18 Ιαν 2023

Πώς να «ξεπλύνουμε» τις τοξίνες

Σαφώς, οι τρόποι για να αποτοξινώσουμε το δέρμα και το σώμα μας είναι δεκάδες. Ωστόσο, οι διαφορετικές θεραπείες Spa, εγγυημένα, θα μας αναζωογονήσουν . Μερικές από αυτές γίνονται καλύτερα σε ένα Spa, ενώ άλλες μπορούμε να τις κάνουμε ακόμη και στην άνεση του σπιτιού μας.

Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ;
Υπηρεσίες 18 Οκτ 2022

Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ;

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι μια φυσική ένωση στο σώμα μας. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά της εξωκυτταρικής μήτρας: ένα τρισδιάστατο δίκτυο εξωκυτταρικών μακρομορίων, όπως το κολλαγόνο, τα ένζυμα (πρωτεΐνες) και άλλες σημαντικές πρωτεΐνες, που παρέχουν δομική και βιοχημική υποστήριξη των γύρω κυττάρων.

Θεραπείες σώματος που χρειάζεται το δέρμα το Φθινόπωρο
Υπηρεσίες 16 Σεπ 2022

Θεραπείες σώματος που χρειάζεται το δέρμα το Φθινόπωρο

Πρόληψη ακμής: Η απολέπιση βοηθά στη πρόληψη της ακμής που εμφανίζεται στο σώμα και κυρίως στη πλάτη. Επίσης, μειώνει τον εγκλωβισμό της τρίχας που μπορεί να προκαλέσει κάποια φλύκταινα..

MESOBOOST, η νέα υπηρεσία του Idolo Spa που θα κλέψει την καρδιά σας φέτος το Χειμώνα
Υπηρεσίες 13 Σεπ 2022

MESOBOOST, η νέα υπηρεσία του Idolo Spa που θα κλέψει την καρδιά σας φέτος το Χειμώνα

Σημαντικότερο όλων είναι το βάθος της έγχυσης των δραστικών συστατικών να είναι το σωστό. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την ψηφιακή ακρίβεια του ειδικού πιστολιού μεσοθεραπείας Mesoboost της Germaine de Capuccini. Το Mesoboost ελέγχει απόλυτα την ποσότητα του υλικού, το βάθος της διείσδυσης και το ρυθμό των νυγμών. Το σημαντικότερο; Πρόκειται για μία εντελώς..

Τι είναι το jet lag σύμφωνα με την επιστήμη και πώς το αντιμετωπίζουμε.
Υπηρεσίες 16 Φεβ 2021

Τι είναι το jet lag σύμφωνα με την επιστήμη και πώς το αντιμετωπίζουμε.

Αξιοπερίεργο: το jetlag τείνει να έχει μεγαλύτερη επιρροή όταν ταξιδεύετε ανατολικά ή δυτικά και όχι από βόρεια προς νότια και αντίστροφα. Τα συμπτώματα είναι επίσης πιο έντονα όταν ταξιδεύετε από τη Δύση προς την Ανατολή. Αυτό οφείλεται

Spa at home
Υπηρεσίες 04 Δεκ 2020

Spa at home

Πώς να μετατρέψετε ανάλογα την ώρα της ημέρας το σπίτι σας σε ένα μικρό – ατομικό Spa.